A szívnek is jól eső mézes puszedli – Adventi kalendárium 2021. 12. 07.
„Egyél, fiam, mézet, mert jó, és a lépes méz édes az ínyednek.” Péld. 24:13
A Bibliában több helyen is olvashatjuk, hogy a méz egy igazi kincs volt a korban. Komoly értéknek számított, ajándékba is adták, süteményekbe vagy akár orvosságként is alkalmazták, ahogy ez így van mind a mai napig is. Sőt, az ügyes gyermekek jutalmul belemárthatták az ujjukat és érezhették annak finom, édes ízét. Merítsetek egy üveggel az aranyló folyóból és süssetek egy finom süteményt, hiszen nem csak az orrotoknak, hanem a szíveteknek is igen jól eshet az illat! Mert akit várunk, annak az érkezésére mindig készülünk. Áldott adventet!
Gazda Dorottya
Mézes puszi receptje
12 dkg margarin
12 dkg méz
4 evőkanál tejföl
3 tojássárgája
fél citrom/narancs leve
1 egész citrom/narancs lereszelt héja
45 dkg liszt
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
20 dkg porcukor
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék/ 1 teáskanál fahéj+0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
Máz: 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor vagy 15-20 dkg csokoládé, 2 evőkanál olaj
A margarint és a mézet egy lábosban melegíts össze. Hagyd egy kicsit kihűlni, hogy ne legyen tűz forró, majd önts át egy nagyobb keverőtálba. Egy fakanál segítségével kicsit keverd el benne a tojássárgáját, a tejfölt és a citromlevet. Majd ehhez add hozzá a lisztet, a sütőport, sót, porcukrot, fűszert és a citrom vagy narancshéjat és keverd jól össze. Nem egy összegyúrható tésztát kell kapnod, hanem egy lágy keverhető masszát. Fedd le a tálat, és tedd be a hűtőbe a tésztát minimum 3 órára, de akár egy egész éjszakára is.
Ha visszahűlt a tészta, már formázhatóvá válik. Vegyél diónyi (vagy tetszőleges nagyságú) darabokat a tésztából, formálj belőle gömböt és tedd sütőpapíros tepsire. Hagyj a golyók között helyet, mert meg fognak nőni. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig kell sütni, de 10 perc után ellenőrizd. Akkor jó, ha meg tudod fogni úgy a sütit, hogy fel tudod emelni a sütőpapírról, anélkül, hogy szétesne. Akkor van kész, ha a sütik alja már aranybarna színű.
Hagyd őket teljesen kihűlni (érdemes egy rácsra tenni őket), a sütőt pedig vedd vissza 100 fokra.
A tojásfehérjéhez fokozatosan keverd hozzá a porcukrot, de fontos, hogy ne verd fel habosra. Egy sűrű, de folyós állagú mázat kell kapnod. A kihűlt puszedlik tetejét mártsd bele a cukormázba, helyezd vissza a tepsire őket és kb. 30 perc alatt szárítsd meg a mázat a 100 fokra visszahűlt sütőben. Akkor jó, ha kopog a máz a tetején. Szárítás előtt díszítheted szórócukorral tetszésed szerint.
Ha csokoládéval dolgozol, akkor a megolvasztott csokinak a kétharmad részét olvaszd föl vízgőz felett az olajjal, majd onnan levéve tedd hozzá a maradék egyharmad rész csokit, és keverd egyneművé. Ha így olvasztod meg, akkor a leöntött puszedliken megszilárdulás után nem fog rögtön elolvadni a kezedben és egymásra is tudod őket pakolni.
Külső csend – belső zaj – adventi pályázat
A naptár ablakaihoz a grafika Herman Fanni csodás munkája.
5,158 összes megtekintés, 2 mai megtekintések